05 juli 2021

Update ‘Aanbevelingen voor fysiotherapeutisch handelen bij COVID-19 tijdens de z

In opdracht van het KNGF worden op dit moment de ‘Aanbevelingen voor fysiotherapeutisch handelen bij COVID-19 tijdens de ziekenhuisopname’ geactualiseerd.

Het doel van deze aanbevelingen is het bevorderen van het uniform en professioneel fysiotherapeutisch handelen bij patiënten opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19.

Het document beschrijft pragmatisch het fysiotherapeutisch handelen volgens de meest recente inzichten gebaseerd op praktijkervaringen en waar mogelijk de wetenschappelijke literatuur. Er worden aanbevelingen gedaan over veiligheid, behandeling (zowel IC als COVID-afdeling), ontslag uit het ziekenhuis en over ziekenhuisfysiotherapeuten. De geactualiseerde aanbevelingen v.3.0 zijn naar verwachting in augustus gereed en vervangen dan de aanbevelingen v.2.0 uit april 2020. De actualisatie wordt uitgevoerd door een werkgroep bestaande uit wetenschappelijk onderzoekers binnen de afdeling Revalidatie en IQ Healthcare van het Radboudumc, Amsterdam UMC, Deventer Ziekenhuis, UMCU en LUMC in samenwerking met intramurale fysiotherapeuten uit diverse Nederlandse ziekenhuizen. Het traject wordt ondersteund door het KNGF, de Vereniging Leidinggevende Fysiotherapie (VLF) en de NVZF.  

Je vindt de huidige ‘Aanbevelingen voor fysiotherapeutisch handelen bij COVID-19 tijdens de ziekenhuisopname’ hier.


Benieuwd hoe de aanbevelingen zijn gemaakt? Lees dan eens ‘In het zonnetje’ terug uit FysioPraxis mei 2020. Hierin vertelt Thomas Hoogeboom hoe in een paar dagen de eerste aanbevelingen klaar lagen.