behandelprotocol-fysioth-op-de-ic.jpg
17 december 2021

Nieuw Behandelprotocol voor fysiotherapie op de IC

Het nieuwe behandelprotocol voor fysiotherapie op de intensive care (IC) is gereed!

Het 'behandelprotocol voor fysiotherapie op de intensive care (IC)' is gebaseerd op het Evidence statement voor fysiotherapie op de intensive care, aangevuld met recente wetenschappelijke inzichten en de expertise van intensive care fysiotherapeuten. Op basis van al deze kennis is een vertaalslag gemaakt naar praktische aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk.

Deze aanbevelingen zijn van toepassing op alle patiënten die zijn opgenomen op de IC, ongeacht de diagnose of de ernst van de ziekte. Het protocol bevat aanbevelingen voor het diagnostisch en therapeutisch proces wat betreft de veiligheid, de interventies en het gebruik van klinimetrie binnen de ‘International Classification of Functioning, Disability and Health' en vormt hiermee de basis voor evidence-based fysiotherapeutisch handelen.

Het protocol werd ontwikkeld door dr. Juultje Sommers, dr. Daniela Dettling en dr. Marike van der Schaaf (Amsterdam UMC, locatie AMC). Het KNGF was vanuit het programma Intramuraal verantwoordelijk voor het ontwikkelproces, samen met hoogleraren en vertegenwoordigers van de VLF, FUMC en NVZF. Van het protocol werd ook een praktische samenvatting gemaakt.


Op 15 november is het protocol toegelicht in een webinar. Hier waren collega’s uit ruim 30 ziekenhuizen bij aanwezig. Heb je vragen over het protocol? Mail ons via [email protected].