22 juni 2022

Ervaringen focusgroep beroepsprofiel ziekenhuisfysiotherapie

Eind 2021 is er een schrijfgroep gestart met herschrijven van het beroepsprofiel van de ziekenhuisfysiotherapie. Begin dit jaar hebben we een vraag uitgezet voor deelname aan de focusgroep. Anco Beekman (UMCU) en Pim Mossel (Haaglanden ziekenhuis) delen hun ervaringen.

De ervaring van Pim Mossel

“Het leek mij interessant om een bijdrage te kunnen leveren aan de inhoud van ons beroepsprofiel. In deze tijd van uitdagingen en ontwikkelingen binnen de ziekenhuisfysiotherapie, is het een mooie kans om mee te denken over onze rol als ziekenhuisfysiotherapeut. De focusgroep is een zeer diverse groep, een samenstelling van ziekenhuisfysiotherapeuten uit de verschillende ziekenhuizen uit het land, met ieder een eigen ziekenhuisachtergrond en -affiniteit. De focusgroep heeft als taak om mee te lezen met de schrijfgroep. In april hebben we de eerste versie van het beroepsprofiel onder ogen gekregen. In deze periode hebben we onze eerst feedback kunnen geven. Tijdens een bijeenkomst hebben we inhoudelijk kunnen sparren en verdieping kunnen geven over de uitwerking van het beroepsprofiel. Op deze manier heeft de schrijfgroep feedback gekregen om verder mee te kunnen.
Als lid van de focusgroep heb ik het als ontzettend leuk en interessant ervaren om met een aantal andere deskundigen en ziekenhuisfysiotherapeuten je visie te mogen delen over de ontwikkelingen. Het is een mooie manier om kennis met andere collega’s te kunnen delen en van elkaar te kunnen leren.”

De ervaring van Anco Beekman

“Toen er in het team een bericht werd gedeeld om je aan te melden voor de focusgroep, heb ik mij zonder twijfel aangemeld. Het leek mij een unieke mogelijkheid om samen met collega’s kritisch na te denken over waar de fysiotherapie in een ziekenhuissetting voor staat. Om vervolgens tot een toekomstbestendig en herkenbaar beroepsprofiel te komen, waarin elke ziekenhuisfysiotherapeut zich hopelijk herkend.
Ik vind het vooral zeer interessant dat de focusgroep bestaat uit zowel pas afgestudeerden als zeer ervaren ziekenhuisfysiotherapeuten (en alles er tussenin). Het geeft mooie discussies en we zetten elkaar echt aan het denken over de essentie van ons vak in een ziekenhuissetting. Ik heb er vertrouwen in dat de competente schrijversgroep deze taak gaat volbrengen om tot een mooi beroepsprofiel te komen. En ben ik wel een beetje trots dat ik daar aan heb mogen bijdragen.”