Succesvol jubileumcongres NVZF op 8 juni in Nijmegen

26 jun 2018
Ruim 80 deelnemers waren aanwezig in het CWZ om het congres te volgen. Het congres werd geopend met een overzicht van de belangrijkste mijlpalen in 10 jaar NVZF. Daarna volgden inspirerende presentaties over de klikprothese voor patiënten met een beenamputatie, IC-zorg en best recovery en leefregels na een totale heupprothese. De dag werd afgesloten met een presentatie van nieuwe technieken bij thorax chirurgie en cardiologie en de gevolgen hiervan voor de fysiotherapeutische behandeling.

Een reactie van een enthousiaste deelnemer

“Er kwamen op deze goed georganiseerde congresdag zeer uiteenlopende onderwerpen voorbij: de klikprothese, het behandelen van weaningpatiënten, patiënten met het post-ic syndroom, het best-recoverytraject voor knie- en heupprothesen en de nieuwste technieken bij cardiothoracale chirurgie. Het waren allemaal duidelijke betogen over een deel van de zorg voor een ziekenhuispatiënt. Hoewel niet elke therapeut met alle patiëntcategorieën te maken heeft, kwam bij elke presentatie wel duidelijk naar voren hoe belangrijk ons vak als ziekenhuisfysiotherapeut is en dat voor elke patiëntencategorie ons werk eigenlijk onmisbaar is.

Wat mij persoonlijk het meeste aansprak, mede doordat ik deze patiënten zelf veel zie, was het nieuwe beleid rondom totale heupprothesen in het St. Anna Ziekenhuis. Er worden daar minder strenge leefregels/anti-luxatieregels meegegeven aan de patiënten, met goed resultaat (weinig tot geen luxaties). Het is goed om te weten dat de zorg dus ook veilig is zonder te veel leefregels. Goed om over na te denken en bespreekbaar te maken binnen andere ziekenhuizen, zodat dit wellicht ook buiten het St. Anna Ziekenhuis toe te passen is.”

De eerste NVZF-Innovatiesubsidie

Ook is tijdens het congres voor de eerste keer de NVZF-Innovatiesubsidie uitgereikt. Vijf fysiotherapeuten dienden een onderzoeksvoorstel in en presenteerden een korte pitch. Deelnemers en jury konden hun stem geven aan het beste voorstel. Met een nipte voorsprong is Niek Koenders, fysiotherapeut uit het Radboudumc, de winnaar. Hij heeft de innovatiesubsidie van € 2.500 van de NVZF gekregen voor een bijdrage aan het onderzoek ‘Beter uit bed of Beter in bed? Een persoonsgerichte benadering bij het stimuleren van fysieke activiteit gedurende een ziekenhuisopname’ van het Radboudumc.

Trefwoorden: