Samenwerken met andere ziekenhuizen over aanbevelingen voor ziekenhuisfysiotherapie bij patiënten met corona

1 mei 2020
Niek Koenders, fysiotherapeut Radboudumc, werkt samen met collega’s uit meer dan 20 verschillende ziekenhuizen aan aanbevelingen voor ziekenhuisfysiotherapie bij patiënten met corona.

Wetenschap combineren met praktijkervaringen

Niek Koenders: 'In het Radboudumc werken collega’s elke dag keihard om de juiste fysiotherapeutische zorg bij de juiste patiënten te krijgen, patiënten mét en zonder corona. Eénmaal in de week probeer ik mijn steen in de kliniek bij te dragen, op de andere dagen werk ik in mijn zolderkamer/washok. Samen met collega’s uit meer dan 20 verschillende ziekenhuizen werken we aan aanbevelingen voor ziekenhuisfysiotherapie bij patiënten met corona. Hierbij proberen we continu inzichten uit de wetenschap te combineren met praktijkervaringen. Verder worden er bijzondere hulpmiddelen ontwikkeld, zoals de nazorgcalculator van het Deventer Ziekenhuis (Siebrand Zoethout en Emily Klooster) en de beweegposters van het Rijnstate Ziekenhuis (Willemieke Driebergen). 

Het is gaaf om deel uit te maken van deze enthousiaste samenwerking, met als doel de juiste zorg voor patiënten te kunnen leveren. Er zijn ook aanbevelingen voor collega’s in de eerstelijn ontwikkeld, waarbij ik een bescheiden bijdrage heb mogen leveren als ziekenhuisfysiotherapeut. Het werken op afstand bevalt maar matig, ik mis de gezelligheid van het team en de dynamiek van het ziekenhuis. Verder is het moeilijk om op afstand goed gevoel te houden met wetenschap én praktijk. De komende maanden worden spannend: komt er een nieuwe golf aan besmettingen en hoe heftig zal deze zijn? Hoe kunnen we als ziekenhuisfysiotherapeuten patiënten helpen om tijdens én kort na een ziekenhuisopname zo goed mogelijk te herstellen? Ik hoop dat we als ziekenhuisfysiotherapeuten zo goed mogelijk voorbereid zijn en alle mogelijke middelen kunnen inzetten om patiënten zo goed mogelijk te helpen herstellen.'
 

Trefwoorden: