02 november 2023

Online Lezing Klinische farmacologie & beweging

Grote kans dat jij patiënten behandeld die medicatie gebruiken. Naast de gezondheidswinst die toe te schrijven is aan medicatie, leidt medicijngebruik ook vaak tot vermijdbare gezondheidsschade. Multimorbiditeit en polyfarmacie leiden tot een sterk verhoogde kans op bijwerkingen van medicatie. Wist je dat fysio- en oefentherapeutische interventies deze processen kunnen beïnvloeden? Daarom is het noodzakelijk om je bewust te zijn van de effecten van jouw therapie op de gezondheid van patiënten die medicijnen gebruiken.

In deze online lezing maak je kennis met farmacologie in relatie tot jouw fysio- of oefentherapeutische behandeling. De basisprincipes van de klinische farmacie en de verschillende contextuele aspecten die daarbij horen. Aan de hand van klinische voorbeelden zullen de belangrijkste farmacodynamische en farmacokinetische begrippen aan bod komen. Biochemische en -fysische kennis van deze begrippen zorgen dat effecten, bijwerkingen en mogelijke geneesmiddeleninteracties, bij veelgebruikte medicatie verklaard kunnen worden. In het bijzonder zullen we stilstaan bij pijnmedicatie, cardiovasculaire medicatie, psychofarmaca en medicatie bij diabetes mellitus. De kennis die je opdoet tijdens deze bijeenkomst vormt het fundament om deze informatie te gebruiken in je klinische besluitvorming en behandeling.

Doelen
De deelnemer:
• Kan uitleggen waarom een (fysio)therapeut kennis moet hebben van de bijwerkingen en interacties van de medicijnen die een patiënt gebruikt.
• Kent de begrippen farmacodynamiek en farmacokinetiek.
• Heeft begrip van de volgende farmacodynamische begrippen: agoneren en antagoneren.
• Heeft begrip van de volgende farmacokinetische processen: absorptie, distributie, metabolisatie en eliminatie, in combinatie met de termen biologische beschikbaarheid, distributievolume en klaring.
• Kent het effect van fysiotherapeutisch handelen op de farmacokinetiek.
• Begrijpt het belang van medicatieveiligheid en is in staat factoren te benoemen die hierop van invloed zijn.

Spreker
Erwin Beelen is tot arts en onderwijskundige opgeleid aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is als docent werkzaam aan onder andere de Hogeschool en Universiteit Utrecht en als clinicus verbonden aan het Radboudumc expertisecentrum zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen.

Doelgroep
Fysiotherapeuten en oefentherapeuten

Programma
19.25 uur inloop online lezing via Microsoft Teams
19.30 uur start online lezing
20.30 uur korte pauze
21.30 uur einde

Kosten
€ 30,00 KNGF-studentlid
€ 30,00 KNGF-lid Compleet
€ 60,00 KNGF lid zonder kort en niet-leden
De lezing is GRATIS voor de eerste twee KNGF Student-leden.


Verhinderd? Voorkom onnodige
Op al onze bijeenkomsten zijn de KNGF betalingsvoorwaarden van toepassing. Kun je toch niet bij een bijeenkomst zijn, meld je op tijd af en voorkom onnodige kosten. Je betaalt slechts € 12,50 administratiekosten als je je tot 3 weken vóór de bijeenkomst afmeldt.
Daarna betaal je het volledige bedrag. Tip: misschien wil een collega jouw plek innemen?


Nieuwe regel binnen de KNGF betalingsvoorwaarden
Heb je je aangemeld voor een ‘gratis’ bijeenkomst en kun je er niet bij zijn? Meld je kosteloos uiterlijk 24 uur vóór de bijeenkomst af. Anders moeten we helaas € 25,00 No-show in rekening brengen voor organisatiekosten. Begrijpelijk toch? Kijk voor de complete KNGF betalingsvoorwaarden op de website www.mijnkngf.nl.

Accreditatie
Er wordt accreditatie (twee punten) aangevraagd voor KRF NL basisregister Algemeen Fysiotherapeut en/of het beroepsgerelateerde deel.