01 april 2020

Hoe gaan de collega's om met Covid?

Praktijkervaringen van de ziekenhuisfysiotherapeut tijdens de coronacrisis.

23-4-2020 Quirien Welmer, fysiotherapeut Noordwest Ziekenhuisgroep

Het is maandagmorgen 8:15, we beginnen met een dagstart in de oefenzaal, de enige plek waar we als team met elkaar kunnen zitten hierbij de 1,5 m in acht houdend. Hierin worden de actuele COVID patiënten aantallen besproken en bespreken we de meest recente updates in protocollen en werkwijzen.

Na een kop koffie en het inlezen verspreiden we ons vervolgens over de verschillende afdelingen. De indelingen van de afdelingen zijn anders dan normaal; de acute opname, EOK, orthopedie en long afdeling worden nu gebruikt om (verdachte) Corona patiënten te kunnen verplegen en de IC heeft zich opgeschaald. Het fysio team is verdeeld in een Corona team en een niet-Corona team. Op de ‘schone’ afdelingen wordt hard gewerkt om iemand zo snel mogelijk naar huis te kunnen laten gaan. Waar de eerstelijns ft de zorg normaal gesproken zou overnemen is dit nu niet altijd mogelijk waardoor wij als ziekenhuis fysiotherapeut des te meer een belangrijke rol hebben. Op de Corona afdelingen proberen we zoveel mogelijk op afstand te behandelen. Er zijn oefenposters in rap tempo verspreid over de afdelingen en verpleegkundigen worden door ons geïnstrueerd om taken over te kunnen nemen. Dit alles om verspreiding te minimaliseren en tevens materialen te sparen. Toch zijn we op deze afdelingen ook fysiek aanwezig en als we dan toch omgekleed zijn helpen wij omgekeerd de verpleegkundigen weer met het overnemen van kleine taken voor hun.

Ondanks de extreme situatie heerst er een ongekende rust in het ziekenhuis en niet alleen op de poliklinieken en restaurants die nagenoeg leeg zijn. Wij hebben ons gelukkig optijd kunnen voorbereiden. Er heerst een gevoel van saamhorigheid, met elkaar kunnen we dit. Personeel van de meest uiteenlopende disciplines werken nu samen en iedereen zet zijn beste beentje voor om in deze gekke tijd zo goed mogelijke zorg te kunnen leveren. De medisch specialist die zich samen met ons inzet voor het draaiteam van de IC, de kinderarts en poli medewerker die nu bijspringen op de COVID afdelingen, bureau communicatie die er in korte tijd voor zorgt dat we digitaal oefeningen aan kunnen bieden aan onze geïsoleerde patiënten en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Naast de klinische patiëntenzorg hebben we de eerste weken mede door het wegvallen van hart/long groepen meer tijd gehad voor neventaken, zo zijn er nieuwe protocollen geschreven en oude weer aangescherpt. Maar bovenal was er na een periode met veel onderbezetting meer aandacht voor elkaar als team en dat is in deze tijd extra aangenaam.

23-4-2020 May van Gijn, kinderfysiotherapeut Juliana Kinderziekenhuis

In het Juliana Kinderziekenhuis werk ik in een team van vijf kinderfysiotherapeuten. Wij hebben allemaal onze eigen expertise, waarmee wij ons poliklinisch verbinden aan de verschillende sub-specialismen van de kindzorg. Klinisch zijn wij op elke afdeling van het Juliana Kinderziekenhuis inzetbaar.

Tijdens de huidige Coronacrisis, waarbij in korte tijd alle zorg is afgeschaald tot alleen het hoognodige, blijken wij goed inzetbaar om buiten onze comfort zone te werken. Drie leden van ons team ondersteunen, als buddy, de verpleegkundigen op onze IC, terwijl de overige twee collega’s zich richten op het continueren van kinderfysiotherapeutische zorg. Zij hebben inmiddels ook mogelijkheden gevonden om in contact blijven met onze (poliklinische) patiënten, met bijvoorbeeld videoconsulten. De kracht van de kinderfysiotherapeut komt binnen ons team duidelijk naar voren, wij pakken de nieuwe taken die ons in deze tijd toekomen samen, met positieve energie, pragmatisch en doelgericht op. Het is daarbij fijn om te horen dat onze aanpak en ondersteuning gewaardeerd wordt.

Er is een ‘voor’ en ‘na’.  Innovatie en samenwerking hebben in deze tijd een boost gekregen en ik hoop dat het momentum van al het positieve nog lang mag voortvloeien in het ‘na’.

Deze tijd vraagt flexibiliteit en je kan deze zorg alleen goed blijven leveren als je het als team doet. Tussen de chaos en het onvoorspelbare van deze tijd zie je dat wij als team sterk staan. Voor elkaar, voor onze collega’s en voor onze patiënten (groot en klein).