rehabilizer.jpg
13 december 2021

Juul Grootel en Marcella Burghard UMCU winnen aanmoedigingssubsidie NVZF

De aanmoedigingssubsidie Innovatie en onderzoek ziekenhuisfysiotherapie NVZF gaat dit jaar naar het project Rehabilizer. Aan het einde van het congres namen de winnaars de subsidie van € 2.500 in ontvangst.

De Rehabilizer is een hulpmiddel voor beademde patiënten op de IC. Het is bekend dat vroeg-mobilisatie essentieel is in de revalidatie van (beademde) patiënten op de IC. Het mobiliseren van beademde patiënten is momenteel echter nog een intensieve en tijdrovende handeling voor zowel de verpleegkundige als fysiotherapeut. En, niet minder belangrijk, het wordt vaak als onprettig ervaren door de patiënt. Beweging van de beademingsslang geeft trekkrachten aan de tube of tracheacanule, wat kan zorgen voor hoestprikkels, irritatie of zelfs angst.

De Rehabilizer biedt hiervoor de oplossing, doordat de beademingsslangen rondom de schouders van de patiënt  worden gestabiliseerd en er zo geen tractie is op de slang. Hierdoor wordt het mobiliseren minder vervelend voor de patiënt. Daarnaast hoeven zowel de verpleegkundige als fysiotherapeut de beademingsslang niet meer te begeleiden en kunnen ze met volledige aandacht de patiënt begeleiden tijdens het mobiliseren.


Met de Aanmoedigingssubsidie Innovatie & Onderzoek kunnen wij ons huidige prototype verfijnen en een usability onderzoek uitvoeren op de IC van het UMC Utrecht. Bedankt iedereen voor het stemmen op onze pitch. NVZF en Barbara bedankt voor het overhandigen van de cheque en voor de heerlijke taart!


De andere genomineerde voor deze prijs was Ilonka Pol, fysiotherapeut Amsterdam UMC, met haar onderzoek naar de fysiologische respons op inspanning bij langdurig opgenomen ziekenhuis patiënten.