22 januari 2021

De ziekenhuisfysiotherapeut

De fysiotherapeut werkt in het ziekenhuis en behandelt patiënten op de verpleegafdeling in de oefenzaal of zelfs in het zwembad. Bij een aantal ziekenhuizen werkt de therapeut ook in de polikliniek.

De ziekenhuisfysiotherapeut

De fysiotherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met acute, meervoudige  en snel wisselende problemen zoals die bij patiënten in het ziekenhuis veelal voorkomen. De fysiotherapeut richt zich met name op het (adem)bewegingsapparaat. De fysiotherapeut  maakt deel uit van een multidisciplinair team en heeft daarin een rol in het onderzoek en de behandeling van de patient. Het betreft meestal patiënten voor en na een operatie, bv nieuwe heup of knie, maar ook operaties aan bloedvaten en/of organen.

Daarnaast heeft de fysiotherapeut een belangrijke rol in de identificatie van kwetsbare ouderen die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Door de ziekenhuisopname lopen zij nog meer gevaar om te deconditioneren, d.w.z. verlies van spierkracht en conditie waardoor zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. De therapeut zorgt samen met de andere leden van het behandelteam dat dit zo min mogelijk gebeurt.

In de polikliniek worden patiënten behandeld die de specifieke expertise nodig hebben van de ziekenhuisfysiotherapeut. Zo nodig wordt de patient verwezen naar een 1e-lijnspraktijk fysiotherapie  in het netwerk.