bea-visser-knip.jpg
08 december 2022

Bea Visser-de Heus wint aanmoedigingssubsidie NVZF

De aanmoedigingssubsidie Innovatie en onderzoek ziekenhuisfysiotherapie NVZF gaat in 2022 naar het project Zorgpad Duizeligheid bij de klinische patiënt.

Aan het einde van het congres nam Bea, fysiotherapeut in het UMC Utrecht, de winnaars de subsidie van € 2.500 in ontvangst.
‘Duizeligheid’ is een veel voorkomende klacht bij klinische patiënten. Het is een comorbiditeit die voorkomt bij verschillende specialismen zoals neurologie, traumatologie, geriatrie, interne geneeskunde en KNO. Bij een groot aantal patiënten wordt er in de klinische fase geen diagnose gesteld terwijl iedere patiënt met duizeligheidsklachten wel hierdoor beperkt wordt in het functioneren. Naast beperking in het fysiek functioneren leiden deze klachten vaak tot angst, depressie en sociale isolatie. Beperkingen die vaak langer duren dan nodig zou zijn wanneer er vroegtijdig een diagnose gesteld zou worden en behandeling wordt gestart.

De fysiotherapeut kan bijdragen aan het vroegtijdig herkennen van duizeligheid als comorbiditeit, het bijdragen aan het stellen van een diagnose, starten van gerichte oefentherapie en zorgdragen voor educatie. Gezien de positie van de fysiotherapeut in het multidisciplinair behandelteam en de rol bij het in kaart brengen van functies en beperkingen, kunnen wij in de klinische fase vroegtijdig eraan bijdragen dat de patiënt zo snel mogelijk op de juiste plek terecht komt voor verdere diagnostiek en behandeling.
Het ontwikkelen van een ‘multidisciplinair zorgpad duizeligheid bij klinische patiënten’ draagt bij aan optimalisering van de zorg voor patiënten. Beoogd wordt om daarmee zowel het zorgproces inzichtelijk te maken als ook beslismomenten en de betrokken zorgverleners en hun rol vast te leggen. Het zorgpad dient ingezet te kunnen worden binnen verschillende specialismen en is daarmee voor zowel perifere als academische centra in te zetten.
De aanmoedigingssubsidie gebruik ik om het multidisciplinair en multi-specialisme zorgpad te ontwikkelen voor klinische patiënten met duizeligheidsklachten als comorbiditeit.

De andere genomineerden voor deze prijs waren Joost van den Dool en Karlijn Musch , fysiotherapeuten Amsterdam UMC, met hun project Cardio Pulmonary Exercise Testing versus de Talk Test, en Ellen Oosting, fysiotherapeut Ziekenhuis Gelderse Vallei, met haar project ProActief: Preoperatieve training en voeding in het zorgpad Actief Herstel.