19 december 2023

Maak kennis met het Kenniscentrum Sport & Bewegen

Wie zijn wij: Het Kenniscentrum Sport & Bewegen is een kennisinstituut dat zich bezighoudt met alles op het gebied van sport en bewegen.

Wij richten ons hierbij op de professional en proberen deze zo goed mogelijk te ondersteunen door middel van het aanreiken van begrijpbare kennis, producten en handige tools. Zo vertalen wij beleid en wetenschappelijke kennis naar de praktijk, zodat deze toepasbaar wordt. Ook delen we mooie voorbeelden uit de praktijk, schrijven we artikelen op Allesoversport.nl en verbinden we partijen en initiatieven met elkaar. Al onze kennis en producten zijn gratis verkrijgbaar.

Kenniscentrum Sport & Bewegen en de zorg

Een van de domeinen waar wij ons op richten is het zorgdomein. Slechts 12-24% van de mensen met een chronische aandoening beweegt voldoende. Op het gebied van bewegen valt er dus nog veel te winnen.
Het in beweging krijgen van patiënten is niet altijd makkelijk, en ook niet altijd de hoogste prioriteit voor zorgverleners. Daarom ontwikkelden wij een aantal producten, speciaal voor zorgprofessionals om hun patiënten te helpen in beweging te komen. Een van onze bekendste producten is de Beweegcirkel: een gesprekstool om het gesprek over bewegen aan te gaan en de patiënt te helpen meer beweging aan te brengen in het dagelijks leven. Andere voorbeelden zijn de Beweegrichtlijnentest, wachtkamerfilmpjes over de beweegrichtlijnen, de oefengids spier -en botversterkende activiteiten, de tipkaart samenwerking tussen de zorg -en beweegsector en de online omgeving Bewust Bewegen die zich richt op bewegen bij chronische aandoeningen. Voor een compleet overzicht van de producten en tools die wij voor de zorg hebben, neem dan eens een kijkje op onze zorgpagina via www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/zorg.  


Tweedelijnszorg

Ook binnen de ziekenhuiszorg is bewegen een actueel thema. Op dit moment zijn wij aan het inventariseren wat wij als kenniscentrum specifiek voor de tweedelijnszorg kunnen betekenen als het gaat om bewegen. Omdat wij behoefte -en vraaggestuurd werken onderzoeken wij op dit moment waar de behoeftes van de zorgprofessionals binnen de tweede lijn liggen op het gebied van bewegen, wat er nodig is om patiënten in beweging te krijgen, wat er binnen de tweede lijn speelt en vooral welke obstakels er nog bestaan.

Wil je hier als ziekenhuisfysiotherapeut input op leveren? Stuur dan een mailtje naar [email protected] .