19 december 2023

Proefschrift ‘ Embodied Recovery’ - Roel van Oorsouw

Roel van Oorsouw is werkzaam als fysiotherapeut en klinisch onderzoeker in het Radboudumc. De laatste jaren heeft hij onderzoek gedaan naar leefwerelddimensies en de waarde van fysiotherapie op de intensive care (IC) en daarna. Patiënten die kritiek ziek zijn en opgenomen op een IC lopen het risico op deconditionering. Ze kunnen cognitieve, psychische en fysieke beperkingen ontwikkelen die vaak tot lang na ontslag van de IC blijven bestaan.

Fysiotherapeuten streven ernaar deze deconditionering te voorkomen en te verminderen door vroegmobilisatie en behandelen aanhoudende fysieke beperkingen in IC-revalidatie. Om de waarde van fysiotherapie voor deze patiënten beter te begrijpen en om persoonsgerichte zorg mogelijk te maken, bestudeerden we de setting vanuit het eerstepersoonsperspectief gebruik makende van empirisch fenomenologische onderzoeksmethoden. Wanneer zorgprofessionals de beschrijvingen van het patiënten-perspectief lezen, kunnen ze zich beter inleven, wat kan leiden tot betere patiëntervaringen. We betogen verder dat patiënten en fysiotherapeuten baat kunnen hebben bij een ’embodiment lens’ en een rijkere, relationele kijk op het lichaam om belichaamd herstel op de IC en daarna te bevorderen.

Een digitale versie van het proefschrift kan worden ingezien onder de volgende link: https://books.ipskampprinting.nl/thesis/605225-Oorsouw/