12 juli 2024

Aanmoedingsprijs 2023, Indy Smits

Allereerst wil ik (Indy Smits, MSc) iedereen bedanken die op mij heeft gestemd tijdens het jaarcongres NVZF! Met het mogen ontvangen van de aanmoedigingssubsidie onderzoek & innovatie ziekenhuisfysiotherapie heb ik twee langgekoesterde wensen in vervulling zien gaan. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland behandelen wij in het Radboudumc Oekraïense oorlogsslachtoffers. Een groot gedeelte van de letsels die zijn ontstaan zijn als gevolg van een explosie (blast injury). Dit type letsel is iets wat wij in Nederland normaal gesproken niet vaak zien en als ziekenhuisfysiotherapeuten dan ook weinig behandelen.

Helaas duurt de oorlog voort en blijven de oorlogsslachtoffers maar aangemeld worden bij Nederlandse ziekenhuizen. Daarnaast zien we ook in Nederland steeds meer explosies, door bijvoorbeeld zwaar vuurwerk. In de literatuur is veel bekend over explosieletsel, maar niet over de fysiotherapeutische behandeling. Daarom vind ik het belangrijk dat we ook dit belangrijke stuk van de revalidatie gaan beschrijven zodat we onszelf als ziekenhuisfysiotherapeuten meer op de kaart gaan zetten, maar ook dat we als collega’s van elkaar kunnen leren. Met de subsidie heb ik het volgende voor elkaar gekregen:

 1. Het schrijven van een case report over een van de eerste Oekraïense oorlogsslachtoffers met complex weke delenletsel. Dit Case Report is ‘under review’. Mijn hoop is dat ik deze Case Report op het volgende jaarcongres met jullie kan delen.
 2. De ontwikkeling van een online scholing over de behandeling van complex weke delenletsel na een explosie. In deze online scholing (accreditatie: 3 punten vakinhoudelijk Kwaliteitshuis Fysiotherapie) komen verschillende experts aan het woord:
  1. Blast Injury – drs. Erik van de Krol (Militair Traumachirurg)
  2. Ballistiek – dr. Vincent Stirler (Militair Traumachirurg)
  3. (Operatieve) behandelingen en bedekkingen van weke delenletsel – drs. Milly van de Warenburg (arts-assistent Plastische Chirurgie)
  4. Herstel, behandeling en verzorging van weke delenletsel – Moniek den Brok (wondverpleegkundige)
  5. De uitdagende revalidatie van patiënten na complex weke delenletsel – Indy Smits MSc (fysiotherapeut)
  6. Belang van voeding in relatie tot wondgenezing en de invloed van wonden op de energie- en eiwitbehoefte – Mirjam van der Laan (diëtist)

De online scholing is al klaar! Voor meer informatie, scan de QR code:

Ik weet hoe lastig het soms is om aan financiering te komen om je ideeën uit te kunnen werken. De aanmoedigingssubsidie van het NVZF heeft voor een financiële boost gezorgd waardoor ik een case report en online scholing heb kunnen ontwikkelen.

Heb jij ook een innovatief idee ten behoeve van de ziekenhuisfysiotherapie? Vergeet je dan zeker niet aan te melden!

Indy Smits, MSc

Fysiotherapeut Radboudumc