corticom-onderzoek.jpg
12 juli 2024

UMC Utrecht Hersencentrum zoekt deelnemers voor het CortiCom-onderzoek

– mensen van 18-70 jaar met ernstige verlamming en communicatieproblemen als gevolg van een traumatisch hersenletsel, hersenstam beroerte, of neurodegeneratieve of neuromusculaire ziekten (zoals ALS) – voor onderzoek naar nieuwe techniek voor communicatie op basis van hersensignalen. Lees hier meer informatie over de CortiCom-studie of neem contact op met [email protected].

Lees hier meer informatie over de CortiCom-studie of neem contact op met [email protected].

Bij het UMC Utrecht Hersencentrum loopt momenteel het CortiCom-project. Dit onderzoeksproject heeft als doel om een nieuwe manier van communiceren, namelijk via hersensignalen, te testen.

Hersenziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld een traumatisch hersenletsel, hersenstamberoerte, neuromusculaire ziekten of neurodegeneratieve ziekten kunnen leiden tot ernstige verlamming en problemen met het spreken. Bestaande communicatiehulpmiddelen vormen niet voor iedereen een goede oplossing omdat er betrouwbare spierbewegingen nodig zijn voor de bediening ervan. Zelfstandig communiceren is dan soms (bijna) onmogelijk.

Eerder hebben onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum laten zien dat mensen met ernstige verlamming, in plaats van spierbewegingen, de hersensignalen kunnen gebruiken om, zelfstandig, thuis, te communiceren via simpele ‘hersenkliks’. Deze hersensignalen werden gemeten met geïmplanteerde meet-elektroden op de hersenen. In dit eerdere onderzoek was de snelheid van communicatie echter erg langzaam.

In het CortiCom-onderzoek willen de onderzoekers een nieuw systeem voor hersenbesturing testen (het CortiCom-systeem) en bekijken of communicatie via de hersensignalen met dit systeem sneller en efficiënter is. Zo willen de onderzoekers vaststellen of het mogelijk is om op basis van het hersensignaal te bepalen welk woord iemand probeert uit te spreken. In het CortiCom-project worden daarvoor de hersensignalen gemeten via matjes met meet-elektroden die op de hersenen worden geplaatst en die verbonden zijn met een computer buiten het lichaam.

De onderzoekers hopen in het CortiCom-project vast te stellen hoe snel en accuraat mensen met ernstige verlamming kunnen communiceren via de hersensignalen. Daarnaast wordt onderzocht of de hersensignalen in de loop van de tijd veranderen of niet.

Voor het CortiCom-project is het onderzoeksteam bij het UMC Utrecht Hersencentrum op zoek naar geschikte kandidaten. Geschikte kandidaten zijn tussen de 18 en 70 jaar, zijn ernstig verlamd en hebben problemen met spreken veroorzaakt door traumatisch hersenletsel, beroerte, neurodegeneratieve of neuromusculaire ziekten of door een andere oorzaak. Deelnemers moeten nog wel kunnen communiceren door bijvoorbeeld oogknippers en zijn niet verstandelijk beperkt.

Heeft u interesse of kent u iemand die mogelijk interesse heeft? Neemt u dan contact op met het onderzoeksteam via [email protected]. Voor meer informatie kunt u kijken op www.neuroprothese.nl.